Kulak Çınlaması herhangi bir dış kaynaklarla ilgisi olmadan duyulan ses olarak tanımlanmaktadır. Gürültüler iki kulakta duyulabilir. Kulak çınlaması olan bir kişi sıklıkla “zil sesi” duyar.Ancak diğer seslerin yanında tıslama, vızıldama, tıklama veya ıslık gibi başka sesleri de duyabilir. Çınlama, orta veya tiz frekanslarda geçici, kalıcı ya da kronik olabilir. Gürültü kesintili veya sürekli olabilir ve yüksek ses seviyesinde değişiklik gösterebilir. Çınlama bir hastalık değil işitme sinirine ait bir bölgeden kaynaklanan bir yankımadır. Kulak çınlaması genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Ancak çocuklar ve ergenlerde kulak çınlaması sorununu yaşayabilir.
Kulak Çınlaması Kimlerde Olur?
Çınlama tüm yaşlarda özellikle yüksek sese maruz kalınması sonrasında görülür.Kulak çınlaması her 10 kişide birinde görülürken yaşam kalitesini düşürebilecek ciddiyette olan çınlama ise her 100 kişide bir görülür.Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen çınlamalar, uykusuzluk, anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, baş ağrıları gibi problemlere yol açmaktadır.
Çınlama sebeplerinden başlıcaları;
- Yaşlanma : Bazı kulak çınlaması çeşitleri yaşla ilgili işitme kaybı ile ilişkilidir. Yaşlandıkça kulaklarınızda ki sinir lifi miktarı azalır ve bu yüzden kulak çınlaması ile ilgili işitme problemlerine neden olur.
- Gürültü : Ağır ekipman, zincir testereleri veya ateşli silahlardan düzenli olarak işitsel gürültüye maruz kalmak tinnitusun yaygın bir nedenidir. Bununla birlikte gürültülü bir ortamda çalışılmasa da, kulaklıklarla yüksek sesle müzik dinleyerek, sık sık canlı müzik performanslarına katılarak ve gürültülü hobilerle uğraşarak tinnitus mağduriyeti ile karşılaşılabilir
- Sağlıksız alışkanlıklar: Araştırmacılar kesinlik kazanmamış olsa bile, alkol içmek, sigara içmek, kafeinli içecekler tüketmenin de tinnitus’da etken olabileceğini düşünmektedirler.
- Yaygın görülen rahatsızlıklar: Anemi, alerjiler, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık (kalp ve kan hastalıkları), dolaşım problemleri, diyabet ve düşük tiroid bezi tinnitusa yol açabilecek endikasyonlardandır.
Sürekli duyduğunuz gürültülere ek olarak stres ,uyku sorunları ,endişe ve depresyonda yaşayabilirsiniz.Bunların hepsi kulak çınlamasını daha da kötüleştirebilir , kısa bir kısır döngü oluşturabilir.
Kulak Çınlamasının Tedavisi
Kulak çınlaması hastalarını analiz ederken çınlamanın bir hastalık değil bir semptom olduğunu akılda tutmak gerekir. Yapılan tetkikler sonucunda eğer çınlamaya sebep olabilecek bir hastalık varsa o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın tedavisi bile çınlamayı ortadan kaldırmayabilir.Tedavide hedeflenen kulak çınlamasını temelli ortadan kaldırmak değil, ihtimal dahilinde hastaya en az rahatsızlık vermesini sağlamaktır.