Eskişehir Afyon İşitme Cihazları Merkezi
İşitme cihazı, işitme kaybı olan kişinin duymakta zorlandığı sesleri işitme kaybına uygun bir biçimde yükselten elektronik aletlerdir. İşitme cihazları mikrofon, yükseltici ve hoparlör gibi üç basit malzemeden oluşmuş gibi görünmesine rağmen, güncel teknolojiye ayak uyduran minik ve ileri teknolojik ürünleridir. Bu sayede son yıllarda üretilen işitme cihazları sadece sesi yükseltmekle kalmaz gürültülü ortamlarda da kişinin bu gürültülerden rahatsız olmamasını ve sesleri daha iyi ayırt etmesini sağlayacak şekilde çalışırlar.
İşitmek ve anlamak birbirinden farklı kavramlardır. Kulaklarımız duyar ama anlayan beynimizdir. İşitme kaybı yavaş ilerleyen ve ilerledikçe de kişinin konuşulanları anlamasını kalıcı şekilde bozan bir rahatsızlıktır. İşitme kaybı tespit edilir edilmez kişi işitme cihazı kullanmaya başlamalıdır. Küçük ya da büyük her türlü hastalıkta olduğu gibi işitme kaybında da erken dönem teşhis ve işitme cihaz kullanımı daha da kötüleşmenin önüne geçecek ve cihaz kullanımından sağlanacak faydayı en üst düzeye taşıyacaktır. İşitme cihazı kullanmak bilinenin aksine KULAĞI TEMBELLEŞTİRMEZ, tam tersine işitme cihazı kullanımı tembelleşmenin önüne geçer.
‘’DUYUYORUM AMA ANLAMIYORUM’’ şikayetinin önüne geçmek için yapılacak en önemli adım, erken dönemde ve doğru yapılan bir tetkikin ardından bir an önce işitme cihazı kullanımına başlanmalıdır.
İşitme cihazları kişinin kulak yapısına, işitme kaybına ve yaşam standartları gibi bazı kriterleri değerlendirerek uygulandığından. Her hangi bir şekilde size başkasına ait bir cihaz verildiğinde kullanmanız odyolojik açıdan uygun değildir. Başkasına ait gözlüğü kullandığınızda sizi rahatsız edeceği gibi başkasına ait işitme cihazını da kullanmak yada bir taraf için verilen işitme cihazını diğer kulağınızda kullanmak bile; fayda sağlamayacağı gibi işitme kaybınıza da zarar verme ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Birçok sağlık kontrolümüz gibi periyodik olarak işitme kontrolümüzü de yaptırmamız en doğrusudur. Bu periyodlar yaptığınız iş, ailenizde işitme kayıplı bireylerin çokluğu ve yaşınıza göre değişiklik gösterebilir.
İşitme kaybınızın erken teşhisinde size ilk yardımcı olacak kişiler aileniz ya da sosyal hayatınızdaki kişilerdir. Televizyonun sesini çok açtığınız, söylediklerini sürekli tekrar ettirdiğiniz gibi uyarılarda bulunuyorlarsa onları dikkate almalısınız.
Bundan sonraki ilk adım bir K.B.B. hekimi ya da bir işitme uzmanına danışılmalıdır. Bir işitme uzmanı, işitme kaybınızın tipini / seviyesini ölçebilen ve değerlendirebilen işitme sağılığı uzmanıdır. İşitme sağlığınızın durumunu öğrenmek, işitme testi hakkında daha fazlaya bilgiye ihtiyacınız varsa Ses-Tek işitmecihazı merkezlerimizden randevu alarak ücretsiz işitme testi yaptırabilirsiniz.
SGK işitme cihazı kişilere ödeme yapmaktadır. Bu ödemeden faydalanmak için;
SGK’lı olmalı, devlet yada üniversite hastanelerinden işitme cihazı raporu almalı ve SGK ile sözleşmeli işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinden işitme cihazı almalısınız. Eğer daha önce cihaz aldıysanız 5 yılı doldurduktan sonra yeniden işitme cihazı ödemesinden faydalanabilirsiniz.
18 Yaşından büyükler 2. kulağa cihaz almak için ilk cihazı aldıktan 6 ay sonra 3. basamak sağlık kurumlarından rapor alınması gerekmektedir.
18 Yaşından küçükler için her iki kulağa rapor yazılması halinde her iki işitme cihazı için ödeme alınabilir.
SGK’nın işitme cihazları için yapacağı ödeme çalışan/emekli ya da yaş gurubuna göre farklılık göstermektedir. Bu fiyatlar çalışma şart ve yaş gurubuna göre aşağıdaki gibidir.
İşitme cihazının tipini belirlemek için birçok etken vardır.
-işitme kaybının seviyesi
-Kulakta akıntı olup olmadığı
-Estetik kaygılar
-Kulak kanalının yapısı
-Sosyal yaşantı
-El becerileri
-Teknolojik tercihleriniz
Bütün bu etkenler değerlendirilerek işitme cihazınızın tipi belirlenebilir. Bir işitme uzmanına danıştığınızda bu etkenler ve sizin istekleriniz doğrultusunda en doğru işitme cihazı tipi belirlenecektir.
İşitme uzmanlarımıza danışmak için lütfen tıklayınız.
En pahalı işitme cihazı değil, kullanıcının işitme kaybı, yaş ve yaşam standartlarına göre belirlenmiş işitme cihazı doğru cihazdır. İşitme uzmanları tarafından yapılacak odyolojik değerlendirme sonrasında, farklı özellik ve ses kalitesindeki işitme cihazı deneyerek size tavsiyelerde bulunacaktır. Bu tavsiyelerin doğruluğu sizin işitme uzmanınızla paylaştığınız hikayeniz olacaktır. İşitme uzmanınızla mutlaka mesleğiniz, sosyal yaşantınız ve işitme cihazından beklentileriniz ile ilgili paylaşımlarda bulununuz.